skip to Main Content

Det begynte rett før jul i fjor

Øystein Tungen Er Senior Manager. Han Gleder Seg Til å Presentere Harwey For Bransjen Under TechTorget. (Foto: PwC.)
Vi er stolte over det vi allerede har fått til sammen med Harvey. Men fremtiden ligger der og venter på oss. Det skal bli en spennende reise for kundene våre, advokatbransjen og oss selv. På TechTorget skal vi dele erfaringer og eksempler på bruk.

Øystein Tungen er senior manager. Han gleder seg til å presentere Harwey for bransjen under TechTorget. (Foto: PwC.)

 

Av: Torger Mogan Bjørnstad

 

Jeg snakker med Øystein Tungen. Han er senior manager i PwC, et velkjent selskap som har nær 200 advokater og 2300 ansatte fordelt på 28 kontorer rundt i landet.

 

Men hvem er Harvey? Fortell oss …

 

PwC advokatene internasjonalt søkte etter en kunstig intelligens (AI) samarbeidspartner som kunne gjøre de gode kildesøkene. Innenfor Legal Tech hadde OpenAI finansiert et oppstartsselskap i USA. Det hadde god tilgang på ChatGPT, og var dermed veldig godt rigget for å trene en AI-modell opp mot jussområdet. AI-modellen og selskapet hadde fått navnet Harvey, trolig etter rollefiguren i serien «Suits».

 

Så enkelt, svarer Tungen.

 

Harvey er en AI-plattform som forventes å kunne forbedre juridisk arbeid. Den bruker GPT – en generativ språkmodell som er opptrent på en enorm mengde data – for å generere tekst. Den hjelper jurister med å hente frem kilder, formulere svar på spørsmål samt forberede/forbedre tekst, blant annet.

 

Mens alle utdata vil bli overvåket og gjennomgått av ansatte i PwC, vil Harvey bidra til å generere innsikt, anbefalinger og utkast basert på store datamengder, og levere rikere informasjon og løsninger raskere, forklarer han.

 

Og fortsetter slik …

 

Harvey AI kan bistå med kontraktsanalyse, due diligence, rettssaker, regeloverholdelse, og kan også bidra til å generere innsikt, anbefalinger og spådommer basert på data. Målet vårt er å gjøre AI handlekraftig og nyttig for profesjonelle som kjenner fagområdet.

 

AI som begrep er ikke nytt

 

Ting kan gå fort i våre dager, men få er klar over at historien om kunstig intelligens (AI) går tilbake til Dartmouth-konferansen i New Hampshire sommeren 1956. Den samlet en rekke amerikanske forskere. Det var her feltet først fikk et navn.

 

Kunstig intelligens er ikke nytt, men feltet er i vinden igjen og AI har blitt et «buzzord» over hele verden. Nå er det viktig at samfunnet tilegner seg mer kunnskap om AI.

 

Spesialisten Lars Erlend Leganger kjenner Harwey godt og står sentralt i bruken. (Foto: PwC.)
Spesialisten Lars Erlend Leganger kjenner Harwey godt og står sentralt i bruken. (Foto: PwC.)

 

Er åpne om muligheter

 

Samarbeidsavtalen ble signert i mai. Nå har PwC eksklusive globale rettigheter til Harvey de neste to årene.

 

Det er bra for oss og våre kunder, men vi har større ambisjoner enn for vår egen del. Vi vil være med og gjøre bransjen mer kunnskapsrik. Derfor kommer jeg og vår spesialist Lars Erlend Leganger til TechTorget og deltar med en seanse, sier Øystein Tungen.

 

De to vil trekke frem at kunstig intelligens også er utfordrende og litt farlig å bruke, dersom den ikke brukes riktig. De vil fokusere på når det er trygt å bruke den. Hva skjer med dataene man henter inn, og hvordan har de selv tenkt å ta dem i bruk? Kvalitetssikring er et relevant stikkord.

 

AI er et verktøy som krever at man lærer å bruke det. Vi må rigge oss på hva vi må forstå og hva vi bruker det til. I PwC er vi bevisste på at det kreves kunnskap om fagfeltet for å kunne dra nytte av et verktøy som generativ AI. Det blir et dårlig verktøy dersom det brukes uten kunnskap om det aktuelle fagområdet, eller om brukeren ikke forstår teknologien bak verktøyet.

 

Brukt riktig og under rette omstendigheter, gir kunstig intelligens enorme muligheter. Teknologien kan hjelpe advokatbransjen, men også våre kunder som offentlige og private virksomheter, med å bli mer effektive, og – enda viktigere – mer bærekraftige, sier han.

 

Så dere kommer «bare» for å hjelpe konkurrentene deres til å bli mer kunnskapsrike, sier jeg med et stort smil om munnen, som mitt siste spørsmål til Øystein Tungen i PwC.

 

Ja, det stemmer. Det norske advokatmarkedet blir lite i det store globale bildet, og vi er alle tjent med å samarbeide og dele erfaringer.

 

Og så vil vi gjerne framstå slik vi er – fremtidsrettede og attraktive – legger han til!

Back To Top
nb_NO